Czy pracodawca ma obowiązek wyżywienia swoich pracowników? Pytanie z tych nieoczywistych — w jakich warunkach pracodawca musi zapewnić pracownikowi posiłek i czy w ogóle musi?
Zgodnie z Kodeksem Pracy pracodawca powinien zapewnić pracownikowi jeden ciepły posiłek w trakcie pracy, jeżeli praca jest wykonywana w warunkach szczególnie uciążliwych. Co to znaczy?
Jak to wygląda w praktyce – wyżywienie pracownika?
Szczególnie uciążliwa praca to taka, która jest związana z wysiłkiem fizycznym i wydatkiem energetycznym w trakcie trwania zmiany:
- 2000 kcl u mężczyzn i 1100 kcl u kobiet
- 1500 kcl u mężczyzn i 1000 kcl u kobiet, gdy jednocześnie maksymalna temperatura w zamkniętym pomieszczeniu roboczym nie przekracza 10 stopni lub obciążenie termiczne jest powyżej 25 stopni
1500 kcl u mężczyzn i 1000 u kobiet wykonujący pracę na świeżym powietrzu w miesiącach zimowych (listopad-marzec)
Kolejnymi grupami pracowników, którym przysługuje posiłek w trakcie zmiany w pracy, są pracownicy wykonujący prace pod ziemią, ale również pracownicy eliminujący skutki klęsk żywiołowych itp.
Forma wydawania posiłków dla pracowników
Pracodawca może wydawać samodzielnie zorganizowane, zbilansowane posiłki lub zapewnić posiłek dla pracowników w lokalu gastronomicznym. Może również udostępnić produkty, z których pracownicy sami stworzą swój posiłek.
Pełnowartościowe posiłki – wyżywienie pracownika
Mając na myśli zbilansowane posiłki, mówimy o daniach, które będą zawierały około 1000 kalorii i odpowiednią podaż składników odżywczych.
Ważne!
Nie istnieje możliwość pobrania ekwiwalentu pieniężnego rekompensującego posiłek, który należy się pracownikowi z uwagi na ciężkie warunki pracy. Pracodawca musi zapewnić pracownikowi należny posiłek w przerwie po 3-4 godzinach pracy. To również na pracodawcy spoczywa odpowiedzialność za higienę i zachowanie standardów sanitarnych przy przygotowywaniu posiłków. Jeżeli wiec wykupi on catering, musi zapoznać się z tym, co i w jakich warunkach proponuje firma cateringowa.